Hopp til hovedinnhold

Drikketrender 2024

Nolo-trenden fortsetter, og bartendere skaper stadig nye og kreative varianter av alkoholfrie drinker. Fermenterte ingredienser og drinker med te spås å få et oppsving i år, mens vann ikke lenger er bare vann. Og kan det friste med kamelmelk - eller soppkaffe?

Av: Sofie Vatle 06.02.2024 08:50

3moctails

Mocktails i enda flere varianter

Matmesser og Vinmonopolet bugner av nyheter innen alkoholfritt – det være seg brennevin, bourbon, gin, whiskey, champagne, øl og ferdigblandede drinker. På puber og restauranter skapes nye alkoholfrie drinker (Nolo står for no or low alcohol), nå med sunnere tilbehør av frukt, grønnsaker og bær. 

Vi fortsetter å redusere alkoholkonsumet

Trenden om å ikke drikke alkohol, eller lite, fortsetter – og er kanskje ikke en trend lenger? Det er særlig de unge som velger bort alkohol. De følger dermed musikere, kjendiser og idrettsstjerner som forteller i sine sosiale kanaler at de har valgt bort alkoholen.  
En potensiell ny trend, som er i gang i USA og Storbritannia, er alkoholfrie drinker som gir en avslappende effekt ved bruk av en pepperrot. 

Spritz og tequila-drinker øker fortsatt 

Hugo-, Limoncello- og Aperol Spritz. Det blir flere og flere varianter i spritz-familien. Det gjør også agavebaserte drinker som Mezcal og Sotol. Det ser ut til at drinker med bobler kan bli tingen i 2024. 

Fermenterte drikker

Syltede ingredienser er populære å bruke i mat på restauranter, og tas også med når drinker skal lages. Nye smaker av Kombucha får stadig plass i hyllene, også i Norge, og skal være bra for helsen. Bartendere spås å inkorporere ingredienser som sylteagurk, sesam, tomater, mais, sopp, purre og til og med buljong for å heve eksklusive cocktailer.

Drinker med kaffe og te

Espresso martini er fortsatt populær, og det spås at å lage drinker med te vil ha et oppsving i år. Både kalde og varme drikker, svart eller grønn te – spør i baren.

Hva med en kopp soppkaffe? 

Soppkaffe har trendet litt av og på de siste årene, og sies nå å være tilbake i sosiale medier igjen. Den koffeinfrie kaffen tilsatt soppekstrakt sies å ha mer næringsinnhold enn vanlig kaffe, men dette er ikke bekreftet av forskning. 

Skal det være litt kamelmelk?

Det neste på drikkefronten av erstatninger for kumelk, kan bli kamelmelk. Den er enklere å fordøye enn kumelk. Som soppkaffe skal denne også ha vært innom sosiale medier i noen år, uten å ha tatt helt av. Kanskje i 2024? Ellers har vi mange andre gode erstattere i Norge, som er mer tilgjengelig for de som har allergi eller intoleranse mot kumelk. 

Kondensert melk

I takt med at koreansk mat øker i popularitet, øker også kjøp ev kondensert søtmelk. Melken brukes i flere populære koreanske retter. 

Smaksatt vann

Vi anbefales i alle mediekanaler å drikke nok vann for helse og sunn livsstil. Ved hjelp av sosiale medier har også de ulike motivasjons-vannflaskene som skal hjelpe deg å drikke nok – blitt solgt i store mengder. Blir man lei vannsmaken, er det også populært å tilsette smakspulver uten kalorier. Dette kan for noen erstatte kullsyreholdig brus. Vi foreslår frukt, bær og grønnsaker også – selv om det kanskje ikke er like populært i sosiale medier. 

 

Kilder:
Spoonagency.no, kk.no/helse, tingstad.com, godare.se, southernliving.com, axios.com, themanual.com