Hopp til hovedinnhold

Hva er det i en hamburger?

Har du noen gang tenkt på hva en hamburger faktisk inneholder, hvor alle ingrediensene kommer fra - og hva du må ta hensyn til dersom du er allergiker selv eller får besøk av en allergiker og skal servere nettopp en hamburger?

Av: Sofie Vatle 22.10.2020 13:11

hamburger1200x628final

Brød

Er det sesamfrø på brødet? Er det laget av korn som inneholder gluten? Dette må allergikere tenke på og sjekke når de skal ut og spise f. eks. en hamburger.

Majones

Inneholder majonesen egg, sennep og/eller sulfitter? Disse er tre av 14 allergener som skal informeres om på forpakninger. På restauranter skal menyen merkes.

Agurk

Hvor lenge holder agurken? Er den økologisk? Er den norsk evt. hvilket land kommer den fra?

Løk

Er det sulfitter i løken? Er den norsk?

Bacon

Hvor mye fett er det i baconet? Er det laget på norsk svin evt. hvilket land kommer det fra?

Ost

Er osten nøkkelhullsmerket? Er den laktosefri slik at den kan spises av melkeallergikere? Hvor mye fettinnhold har den?

Sennep

Er den ekte fransk? Inneholder den egg?

Storfekjøtt

Hvor høye CO2-utslipp forårsaker produksjonen? Er det norsk kjøtt eller importvare?

Tomat

Hvor er tomatene produsert? Er de økologiske?

Salat

Er salaten lagret ved riktig temperatur? Er den økologisk? I hvilket land er den produsert?

Ketchup

Hvor mye sukker inneholder ketchup'en? I hvilket land er den produsert? Hvor kommer tomatene fra? Er de plukket av mennesker som behandles etter menneskerettighetene?

Mange involverte i én rett

Det er mange som har vært involvert i produksjon av én rett. Her har vi brukt en hamburger som eksempel. I Norge er det 14 allergener matprodusenter er pliktige til å merke matvarer med, i tillegg til næringsinnhold. Dette er lovpålagt og forklart i Matinformasjonsforskriften. I tillegg er vi forbrukere mer og mer opptatt av hvordan produktene produseres. Om menneskerettighetene er fulgt i produksjonsprosessen, og om det er tatt hensyn til miljøet og karbonutslipp underveis.

Ansatte i storhusholdningsbransjen bruker Matinfo nettopp for å få informasjon om innholdet i maten de lager eller serverer, slik at de har nødvendig kunnskap for å kunne dele videre med sine gjester. Som gjest skal du være trygg på hva som er i maten - fra jord til bord.

 

Kilder: Matinfo.no, mattilsynet.no.