Hva er ikke-ferdigpakket mat?
I følge matinformasjonsforskriften fra 2014, og krav om obligatorisk næringdeklarasjon fra 2016, må ikke-ferdigpakket mat merkes slik at det er enklere for forbrukerne å lese og forstå hva maten inneholder. Men hva er ikke-ferdigpakket mat?

Ikke-ferdigpakket mat
Dette er mat som selges uten emballasje - over disk, på restaurant, kafeer, gatekjøkken, kantine, takeaway mm. Det samme gjelder mat som serveres på sykehus, barnehager o.l. For slik mat er det obligatorisk med skriftlig informasjon om 14 allergener som kan forårsake allergiske reaksjoner. Reglene gjelder også for drikke som fatøl, cider, coctailer, vin og smoothie.
Hva betyr det for deg?
Arbeider du i matbransjen, må du informere om de 14 definerte allergenene finnes i maten som du selger. Informasjonen skal være skriftlig tilgjengelig direkte for kunde/forbruker uten at de skal trenge å spørre betjeningen.
Det er mange måter å vise allergenene på. De kan gis på lapp eller skilt plassert ved den enkelte rett/vare i disken eller på hyllen. Velger du å samle informasjonen i en perm, må det likevel informeres ved matvarene at kunden finner allergenopplysninger i permen.
Dette gjelder også for institusjoner som f. eks. skolefritidsordningen, fengsel og sykehjem.
De 14 ulike allergenene kan du lese mer om her på Matinfo sin blogg om emnet.
Kilder: Mattilsynet