Lupin – et ukjent allergen
Lupin kommer fra frøene på en belgfrukt som tilhører samme (erteblomst)familie som peanøtt, soya, erter og bønner. Disse frøene forbedrer bakeegenskaper og øker næringsverdien i matvarer med sitt høye innhold av protein og fiber. I tillegg har frøene en god smak og gir lang holdbarhet. Lupinkjernemel har blitt brukt som erstatning for melk og soya.
Symptomer på allergi
Det er spesielt de med allergi mot peanøtt som kan reagere på lupin, men også ved allergier mot andre belgfrukter. Symptomene blir de samme. Disse er kløe og hevelse i munn og svelg. Eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast er også symptomer som kan oppstå.
Lupin må merkes i ingredienslisten
Lupin merkes i ingredienslisten dersom det er i forpakning. Ved salg av f.eks. bakverk over disk, er lupin ett av allergenene de ansatte skal informere om ved forespørsel. Det skal også være ingrediensliste lett tilgjengelig. Lupinmelet er mye brukt i Syd-Europa, men også her hjemme - til brød, pølsebrød, bakevarer, melblandinger, vegetarprodukter, pasta med mer.
En av årsakene til den økende bruken av lupin er motstanden mot genmodifisert mat, spesielt soya og mais fra USA.
Mye protein
- Lupinkjernemel er protein- og fiberrikt, og brød med lupin har vist seg å ha en mer mettende og blodtrykkssenkende effekt sammenliknet med hvetemel. Fiberet fra lupinkjerner forbedrer den ernæringsmessige sammensetningen i bakst ved å øke fiberinnholdet, og i pølser og lignende ved å redusere fett- og energiinnholdet, sier Erik Arnesen, Helsefaglig rådgiver i LHL.