Hopp til hovedinnhold

Næringslivet tar ansvar for emballasjen

Har du hørt om Grønt Punkt Norge? På 90-tallet inngikk de en avtale med Miljøverndepartementet og norsk næringsliv, hvor sistnevnte bedrifter tok et utvidet produsentansvar for all emballasje.

Av: Sofie Vatle 01.12.2017 13:39

nobrand-kartonger

Emballasje

Emballasje er nødvendig for frakt og oppbevaring av mat, og i storhusholdningen forbrukes naturlig nok store mengder i løpet av et år. Norsk næringsliv har produsentansvar for all emballasje, og samarbeider med Grønt Punkt Norge for å gjøre dette på best mulig måte. Det utvikles stadig nye og mer miljøvennlige løsninger for å redusere avfallbergene og øke gjenvinning.

To bedrifter som nylig har tatt et ekstra grep om emballasjen er Santa Maria og Orkla. Det er ekstra god lesing for oss som forbrukere å vite at næringslivet tar ansvar som gagner oss alle.

Santa Maria

For storhusholdningsmarkedet har de endret emballasjen fra plastbokser til kartonger laget av råstoff fra fornybare kilder som også er FSC-sertifisert. Dvs. sikre at råstoffet kommer fra bærekraftig skogbruk. Dette mottok de Samfunnsansvarsprisen for 20. oktober 2017. Dette fører til at de

  • sparer miljøet (i Europa) for 140 tonn plastemballasje per år
  • har fem ganger mindre CO2-utslipp i egen transport
  • får 25 % mer på hver pall med emballasje sparer transport

De har samtidig med utvikling av ny emballasje også gjort forbedringer av produktene. Dette er reduksjon av både salt, sukker og tilsetningsstoffer.

Orkla

Flaskene i den nye rengjøringserien Klar er laget av kun resirkulert plast*. I tillegg har rengjøringsmidlene ingen unødvendige kjemikalier. Innholdet i alle flaskene er både svanemerket og vegansk. De fleste er også testet mot sensitiv hud og godkjent av Norges Astma- og allergiforbund (NAAF). Prosjektgruppen som utviklet serien var motivert av forbrukere som ønsker et grønnere alternativ uten at det går ut over kvaliteten. De har i prosessen samarbeidet  tett med Svanen og NAAF. Serien er 100 % vegansk og består av vaskeaktive stoffer som brytes lett ned i naturen.

* Plast som har blitt kildesortert av forbrukere og deretter gjenvunnet. Såkalt PCR-plast (Post Consumer Recycled).

 

Kilder: grontpunkt.noklardag.no