Norske bær, frukt og grønnsaker
Klimaet i Norge gjør at vi ikke produserer egne bær, frukt og grønnsaker hele året. Men fra mars kommer norsk agurk og urter, og fra april/mai bugner matbutikkene med mange av årets norske produkter. Se oversikt over når de norske variantene er tilgjengelige.
De første salatene i mai
Allerede i mai finner vi noen typer norske salater, urter og f. eks. rabarbra i butikkene. Mens norsk agurk allerede er i butikkene fra mars. Utvalget øker i juni og juli, for deretter å bugne av norsk glede i august, september og oktober.
Tilgjengelighet av bær og grønnsaker
- Mars - agurk og urter
- April - agurk, urter, noen typer tomater
- Mai - asparges, hjertesalat, persille, rabarbra, reddik, ruccula og spinat
- Juni - persille, blomkål, gulrot, brokkoli, hodekål, isbergsalat, potet, squash og ikke minst norske jordbær
- Juli - alt av bær, frukt og det meste av grønnsaker som vi produserer i Norge
- August - oktober - epler, pærer og det meste av grønnsaker som produseres i Norge
Sjekk sesongkalendere på frukt.no eller bama.no.
Lagring av grønnsaker og poteter
Det er mange grønnsaker som kan lagres gjennom vinteren. Tidligere var det vanlig med matkjellere i private hus - hvor poteter, gulrøtter, kålrot og løk bidro til næring gjennom vinteren. Dette gjøres fortsatt, men hovedsaklig av produsentene som oppbevarer innhøstingen på kjølelager gjennom vinteren. Her stilles temperatur og luftfuktighet slik at produktene bevarer sin kvalitet best mulig.
Godt utvalg for matallergikere
Som matallergiker er det alltid et utvalg som tåles i butikkene. Har du f. eks. kryssallergi på epler, kan du likevel spise meloner, bringebær, blåbær, kålrot og mye mer.
Kilder: sesongkalender frukt.no, sesongkalender bama.no, landbruksetatens oppdatering