Hopp til hovedinnhold

Varer merket "glutenfri" og "svært lavt gluteninnhold"

Det antas at 7-8 % av befolkningen ikke tåler gluten. Noen har cøliaki, noen hveteallergi, og noen andre typer glutensensitivitet. God merking av allergenet gluten er derfor viktig både i dagligvarebransjen og storhusholdningsbransjen.

Av: Sofie Vatle 25.04.2018 09:10

produkter-gluten

Tydelig merking er viktig

Vi ser behovet for merking av glutenfri kost og ikke minst hvem som leverer disse. Dette kan du se i Matinfo sin produktdatabase. Her er de 14 merkepliktige allergenene merket spesielt, inkludert gluten. Det er eget valg for hva produktene du søker "ikke" skal inneholde. Matinfo jobber spesielt mot storhusholdningsbransjen, men som privatperson kan du orientere deg om leverandører og produkter før du går i butikken for å handle.

Produktene merkes "glutenfritt" eller "svært lavt gluteninnhold". Hva innebærer dette?

Matvarer merket "glutenfri"

Disse matvarene skal inneholde mindre enn 20 mg gluten/kg. De er også tydelig merket som glutenfrie. Merkingen gjelder både produkter som er naturlig fri for gluten og produkter som er gjort glutenfrie.

Matvarer merket "svært lavt gluteninnhold"

Produkter som inneholder mindre enn 100 mg gluten/kg, kan merkes med svært lavt gluteninnhold. Dette er produkter som ikke naturlig er fri for gluten, men som er gjort glutenfri.

Hva er gluten?

Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, spelt, rug, bygg, emmer og enkorn. Det finnes ikke i havre, men kan inneholde gluten som følge av produksjonsprosessen.

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en autoimmun tarmsykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten. Det gir betennelse i tynntarmslimhinnen og evnen til å oppta næring svekkes. Sykdommen er kronisk, og man må unngå å få i seg gluten resten av livet. Dvs. at merking av matvarer er særdeles viktig.

Hva er ikke-cøliakisk glutensensitivitet?

Denne formen er mer vanlig enn cøliaki. Man får de samme symptomene som ved cøliaki, men tarmtottenes funksjon svekkes ikke som de gjør ved cøliaki.

Hveteallergi

Ved hveteallergi er det proteinet i hveten man reagerer på, enten som en matallergi og/eller ved kontakt. Noen opplever også kryssreaksjon ved allergi mot gresspollen.

 

Les gjerne mer på: matportalen.no, naaf.no, norsk cøliakiforening,

Søk i Matinfos produktdatabase