Hopp til hovedinnhold

Alternativer til kjøtt

Det finnes et hav av ulike kjøtterstatninger i butikkene og andelen fleksitarianere øker. Dvs. som har kjøttfrie dager innimellom. Tidligere har soya vært mest vanlig som erstatning for kjøtt i et vegetarisk måltid. Nå brukes også protein fra erter, bønner, sopp og tang for å nevne noen.

Av: Sofie Vatle aN.aN.NaN aN:aN

epost-falafel

Soya

Soya har et høyt innhold av protein, flerumettet fett, fiber, vitaminer og mineraler, og et lavt innhold av mettet fett. Tofu er en vanlig kjøtterstatter - bønneost laget av soyabønner, og brukt i asiatisk kjøkken i over 2000 år.

Soya er også ett av 14 allergener som matbransjen er pliktig å merke i en ingrediensliste. I tillegg er ikke produksjon av soya sett på som bærekraftig. Derfor er det en økt utvikling av erstatninger for produktet.

Sopp- og erteprotein

Det finnes også kjøtt-erstatninger basert på protein av erter og sopp i dagligvarebutikkene. Disse inneholder mye kostfiber og proteiner i tillegg til å være glutenfri.

Linser, bønner og kikerter

Fellesnevneren for vegetar-erstattere er at de er rike på proteiner. Gryteretter, farser og burgere basert på disse råvarene er både smakfulle og mettende. Falafel, laget av bl. a. kikerter, var mulig den mest populære vegetariske retten i 2019.

Alger, tang og tare

I 2018 kom denne glemte sjømaten frem i lyset for alvor. Brukes først og fremst som en smaksforsterker i supper og sauser. Er også en god erstatter til salt. Nå lages det erstatningsprodukter for kjøtt med tang og tare sammen med grønnsaker.

Grønnsaker

En middag må selvsagt ikke bestå av et produkt med konsistens som animask kjøtt. En sunn blanding av frukt, bær og grønt inkludert bønner og linser gir fullverdige måltider. Men det kreves ekstra kunnskap for et fullverdig kosthold.

Jackfrukt

Dette er en brødfrukt med opprinnelse fra India som brukes i alt fra kjøttretter til desserter. Den er forholdsvis ny i Norge, men finnes både hermetisert og fersk. Kan enkelt erstatte kylling og svin i matretter, prøv gjerne som i pulled variant. Kan legge til en liten advarsel om at den lukter ganske intenst før tilberedning - men dette gjenspeiler ikke smaken. 

Innsekter

En ikke like vanlig proteinkilde i Norge, ennå, er innsekter. Innsektsmel er tilgjengelig i Norge, og kan fint brukes i brød og bakverk. Men gresshopper og larver er foreløpig mer anerkjent i land hvor animalsk kjøtt er en mangelvare.

Oppskrifter

Nedenfor finner du lenker til mer informasjon i tillegg til mange oppskrifter på måltider både med og uten animalsk kjøtt.

Kilder: lhl.no, meny.no, tine.no