Hopp til hovedinnhold

Alternativer til kjøtt

Det er kommet et hav av ulike kjøtterstatninger i butikkene de siste årene. Det er fortsatt få som er vegetarianere, men andelen fleksitarianere øker. Tidligere har soya vært mest vanlig som erstatning for kjøtt i et vegetarisk måltid. Nå brukes også protein fra erter, bønner, sopp og tang for å nevne noen.

Av: Sofie Vatle 30.01.2019 12:28

epost-falafel

Soya

Soya er nok fortsatt det vi kjenner best som erstatning for kjøtt i et vegetarisk kosthold. Det er også et vanlig produkt å bruke for de med allergi mot kumelk. Soya har et høyt innhold av protein, flerumettet fett, fiber, vitaminer og mineraler, og et lavt innhold av mettet fett. Tofu er en vanlig kjøtterstatter - bønneost laget av soyabønner, og brukt i asiatisk kjøkken i over 2000 år.

Soya er også ett av 14 allergener som matbransjen er pliktig å merke i en ingrediensliste. I tillegg er ikke produksjon av soya sett på som bærekraftig. Derfor er det en økt utvikling av erstatninger for produktet.

Sopp- og erteprotein

Det finnes også kjøtt-erstatninger basert på protein av erter og sopp i dagligvarebutikkene. Disse inneholder mye kostfiber og proteiner i tillegg til å være glutenfri.

Linser, bønner og kikerter

Fellesnevneren for vegetar-erstattere er at de er rike på proteiner. Gryteretter, farser og burgere basert på disse råvarene er både smakfulle og mettende. Falafel, laget av bl. a. kikerter, sies å bli den mest populære vegetariske retten i 2019.

Alger, tang og tare

I 2018 kom denne glemte sjømaten frem i lyset for alvor. Brukes først og fremst som en smaksforsterker i supper og sauser, også god erstatter til salt. Nå lages det erstatningsprodukter for kjøtt med tang og tare sammen med grønnsaker.

Grønnsaker

En middag må selvsagt ikke bestå av et produkt med konsistens som animask kjøtt. En sunn blanding av frukt, bær og grønt inkludert bønner og linser gir fullverdige måltider. Men det kreves ekstra kunnskap for et fullverdig kosthold.

Jackfrukt

Dette er en brødfrukt med opprinnelse fra India, som brukes i alt fra kjøttretter til desserter. Den er forholdsvis ny i Norge, men finnes både hermetisert og fersk. Kan enkelt erstatte kylling og svin i matretter.

Innsekter

En ikke like vanlig proteinkilde i Norge, ennå, er innsekter. Innsektsmel er tilgjengelig i Norge, og kan fint brukes i brød og bakverk. Men gresshopper og larver er foreløpig mer anerkjent i land hvor animalsk kjøtt er en mangelvare.

Oppskrifter

Nedenfor finner du lenker til mer informasjon i tillegg til mange oppskrifter på måltider både med og uten animalsk kjøtt.

 

Kilder: lhl.no, matindustrien.no, meny.no, coop.no, tine.no, hepla.no, oumph.no, flowfood.no