Hopp til hovedinnhold

Sunt og godt med sjømat

I følge helsedirektoratet spiser vi for lite fisk og sjømat. Kun 18 % av barn og unge 8 - 19 åringer spiser nok fisk. Blant unge 18 - 34 åringer er inntak av fisk nesten halvert fra 2014 - 2017. Det anbefales å spise fisk 2-3 ganger per uke i tillegg til å ta tran. Målet er å øke inntaket av fisk med 20 % innen 2021.

Av: Sofie Vatle 27.05.2019 13:04

laksebowl-insta

Balansert kosthold

Sjømat er viktig for et sunt og balansert kosthold. Fisk inneholder lite fett, og det som er består i hovedsak flerumettede fettsyrer. I tillegg er fisk en utmerket proteinkilde og bidrar til sporstoffer som sink og fluor. Fisk og sjømat anses som en spesielt viktig kilde til vitamin D, jod og selen. Særlig oljete fisk er rik på omega-3 fettsyrer, som virker beskyttende mot hjerte og karsykdommer.

Kun to porsjoner fet fisk per uke

Fet fisk er svært sunt, men kan også inneholde farlige kjemikalier. Disse giftstoffene har lang halveringstid, det er derfor mye inntak over tid som ikke er bra. Litt ekstra fet fisk innimellom går fint. Eksempel på fete typer er makrell, sild og laks, i tillegg til østers og blåskjell. I matvaretabellen finner du oversikt over sjømat og hva de inneholder av fett, proteiner etc. Lenke nedenfor.

Hvorfor fisk er viktig

  • Fet fisk og fiskeoljer er hovedkilder til de marine n-3-fettsyrene i kosten vår - EPA, DPA og DHA, som har positiv innvirkning på hjerte- og karsykdommer
  • Meget høy proteinkvalitet, 15-20 g per 100 g fisk
  • All fisk og sjømat, men spesielt fet fisk, er en rik kilde til flere vitaminer. Både fettløselige, A og D, men også vannløselige som B12. Krabbe er god vitamin E-kilde
  • Sjømat er også kilder til flere mineraler, og spesielt jod og selen

Allergi mot fisk, skalldyr og bløtdyr

Dersom du har allergier mot enkelte eller flere sjømatprodukter, må du selvsagt unngå å innta disse. Da kan det være nyttig å ta kontakt med helsepersonell for å få informasjon om hvordan du best mulig får i deg viktige oljer, vitaminer og mineraler.

 

Kilder: helsenorge.no, mathjelpen.no, matportalen.no, matvaretabellen.no; Norges sjømatråd