Hopp til hovedinnhold

Mattrender 2022

Vi nærmer oss to år hvor vi har tilbragt mye mer tid enn vanlig hjemme, samtidig som spisesteder har vært stengt i perioder. Vi har laget flere middager fra bunnen, med lokale og rene råvarer. Vi spiser mer plantebasert og er opptatt av å redusere matsvinnet.

Av: Sofie Vatle 20.01.2022 14:27

mattrender-22-gronn

Plantebasert mat øker

Vi fortsetter å spise mer plantebasert, og får stadig flere varianter av kjøtterstatninger å velge mellom. Soyabaserte kjøtterstatninger har blitt mer og mer erstattet med sopp, erter og alger. Sopp er spesielt kjent for en fin umami-smak som passer de fleste. Nå er det også en helt ny kategori under arbeid – animalske proteiner som er dyrket frem uten bruk av dyr. Det er også utviklet vegansk sjømat, som vuna (tuna) og vrimp (reke), i tillegg til vegansk kylling.

Trendene skaper ikke flere vegetarianere, men flere fleksitarianere. Mange velger mindre mengder kjøtt de dagene det er kjøtt på menyen, og det er flere som spiser vegetarisk en til flere ganger i uken.

Renere mat

Som følge av økt fokus på bærekraftig mat, har vi også valgt mer ren mat. Likevel er det mer aksept for ultraprosessert mat så lenge den er bærekraftig og i tillegg er næringsrik. Dette i motsetning til den næringsfattige maten vi forbinder med ultraprossesert mat.

Matkasser og middagskits

Salg av matkasser har fortsatt å øke, som en naturlig del av nedstenginger og hjemmekontor. Både for å slippe å gå i butikken, men også fordi man bestiller mat som rimelig enkelt kan lages fra bunnen med rene og sunne råvarer. Flere restauranter tilbyr middagskits slik at man kan lage restaurantmaten hjemme. Take-away vil fortsatt være en stor del av inntekten for mange som følge av de periodevise nedstengingene som har vært de siste par årene. 

Norsk, lokallaget mat

Vi vil helst ha norsk, lokal mat. Norsk mat føles tryggere, samtidig hjelper vi våre egne med å beholde drift, ansatte og naturen. Vi har blitt flinkere til å lage mat fra bunnen av, men har brukt mye tid på dette. Nå tar vi tilbake litt av tiden ved å lage retter som har færre ingredienser. Vi spås også å bli mer åpne for å kjøpe ferdig opphakkede grønnsaker og tilbehør for at matlagingen skal ta litt kortere tid.

Retro-desserter som vannbakkels, eplekake, sukkerbrød og småkaker er også en trend, kanskje mest trigget av TikTok-bølgen.

Mat for helse, immunforsvar og planeten

Vi forsøker å spise en sunnere kombinasjon av mat for å ta mindre medisiner, og fokus på vekt og kropp sies å bli mindre viktig. Vi vil også handle hos produsenter som tar miljø og etikk på alvor, som tar klima på alvor gjennom hele sin produksjonsprosess. Definisjonen Definisjonen på en klimaterianer kom i 2021, og er de som spiser det som er best for klima. 

Helsefremmende mat fra fjerne strøk

Mat og krydder fra asiatiske kjøkken oppleves som sunt og helsefremmende, og fortsetter også å trende i 2022. Vi finner stadig frem til nye asiatiske retter som ikke er sushi, og vil gjerne ha eksotiske kryddersmaker. I Sverige fant vi at mat fra Hawaii, Filippinene og Peru ser ut til å bli mer populært. Dette er sunn mat som er enkle å lage og som kan gjøres om til take-away. I England meldes det at skandinavisk mat oppleves som sunn og ren. Samtidig synes de i USA at skandinavisk mat virker vanskelig og tidkrevende å lage. Mulig dette kommer av surdeigsperioden som har vart en stund.

Fermenterte sauser for alle

Fermenterte sauser, garum, er også økende i popularitet. Disse gir en herlig umami-smak og har stort sett vært tilgjengelig på restauranter. Nå kan du kjøpe sausene i restauranters nettbutikker.

Restauranter med færre åpningsdager og råvarer

De ulike kanalene denne informasjonen er hentet fra, melder at «fine dining» er økende. Vi har holdt oss mye hjemme de siste par årene, og vil ha litt luksus når vi først kan gå ut og spise igjen. Vi vil også ha estetisk mat som passer til sosiale medier, en trend som har vart noen år allerede og ser ut til å fortsette.

I USA skriver de også at restauranter vil være åpne færre dager enn tidligere. Både på grunn av manglende personale, men også for å tilpasse arbeid/fritid for de ansatte slik man har i mange andre yrker. Det meldes i samme kanaler at prisene vil øke og antall valg på menyen vil bli redusert. Kokkene vil bruke færre råvarer og handle mer lokalt, for å støtte lokale kollegaer i tillegg til periodevis manglende levering som følge av covid. Ved å bruke færre råvarer, blir det mer oversiktlig på lageret med større sjanse for mindre matsvinn. 

Om du reklamerer for de lokale og plantebaserte produktene du bruker i restauranten, er det stor sjanse for å bli ekstra godt lagt merke til.

Vi fortsetter å kutte matsvinnet

Heldigvis vil vi fortsette å jobbe for å redusere matsvinnet. De fleste ser en sammenheng mellom klimaendringer og forbruk - og å spise opp maten er ett av kriteriene i dette store bildet.

 

Kilder: Tingstad, Spoonagency, godt.no, Aftonbladet, Food&Wine, nyttigt.eu